Канон Пасхи

Канон
Песнь 1
Ирмос: Воскресения день, просветимся, людие: Пасха, Господня Пасха: от смерти бо к жизни и от земли к небеси, Христос Бог нас преведе, победную поющия.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Очистим чувствия и узрим неприступным светом воскресения Христа блистающася, и радуйтеся, рекуща, ясно да услышим, победную поюще.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Небеса убо достойно да веселятся, земля же да радуется, да празднует же мир, видимый же весь и невидимый, Христос бо воста, веселие вечное.
Малая ектения; и возглас предстоятеля:
Яко Твоя держава, и Твое есть Царство, и сила, и слава, Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков.
Богородичны: Умерщвления предел сломила еси, вечную Жизнь Рождшая Христа, из гроба возсиявшаго днесь, Дево Всенепорочная, и мир просветившаго.
Воскресшаго видевши Сына Твоего и Бога, радуйся со апостолы, Богоблагодатная Чистая: и еже радуйся первее, яко всех радости вина, восприяла еси, Богомати Всенепорочная.
Богородичны канона не поются в первый день Пасхи. Припев к ним: «Пресвятая Богородице, спаси нас» или «Слава…», «И ныне…».
После каждой песни канона поется тропарь «Христос воскресе из мертвых…» (трижды).

Песнь 3
Ирмос: Приидите, пиво пием новое, не от камене неплодна чудодеемое, но нетления источник, из гроба одождивша Христа, в немже утверждаемся.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Ныне вся исполнишася света, небо же и земля и преисподняя: да празднует убо вся тварь востание Христово, в немже утверждается.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Вчера спогребохся Тебе, Христе, совостаю днесь воскресшу Тебе, сраспинахся Тебе вчера: Сам мя спрослави, Спасе, во Царствии Твоем.
Богородичны: На нетленную жизнь прихожду
днесь, благостию Рождшагося из Тебе, Чистая, и всем концем свет облиставшаго.
Бога, Егоже родила еси плотию, из мертвых,
якоже рече, воставша видевши, Чистая, ликуй, и Сего яко Бога, Пречистая, возвеличай.
Малая ектения; и возглас предстоятеля:
Яко ты еси Бог наш, и Тебе славу возсылаем,
Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во
веки веков.
Ипакои, глас 4
Предварившия утро яже о Марии и обретшия камень, отвален от гроба, слышаху от Ангела: во свете присносущнем Сущаго, с мертвыми что ищете, яко человека? Видите гробныя пелены: тецыте, и миру проповедите, яко воста Господь, умертвивый смерть, яко есть Сын Бога, спасающаго род человеческий.
Песнь4
Ирмос: На Божественней стражи богоглаголивый Аввакум да станет с нами и покажет светоносна Ангела, ясно глаголюща: днесь спасение миру, яко воскресе Христос, яко всесилен.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Мужеский убо пол, яко разверзый Девственную утробу, явися Христос яко Человек же, Агнецнаречеся; Непорочен же, яко невкусен скверны, наша Пасха, и, яко Бог Истинен, совершен речеся.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Яко единолетный Агнец, благословенный нам венец Христос, волею за всех заклан бысть, Пасха чистительная, и паки из гроба красное правды нам возсия Солнце.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Богоотец убо Давид пред сенным ковчегом скакаше играя, людие же Божий святии, образов сбытие зряще, веселимся божественне, яко воскресе Христос, яко всесилен.
Богородичны: Создавый Адама, Твоего праотца, Чистая, зиждется от Тебе, и смертное жилище разори Своею смертию днесь, и озари вся Божественными блистаньми воскресения.
Егоже родила еси Христа, прекрасно из мертвых возсиявша, Чистая, зрящи, добрая и непорочная в женах и красная, днесь во спасение всех, со апостолы радующися, Того прославляй.
Малая ектения; и возглас:
Яко Благ и Человеколюбец Бог еси, и Тебе славу возсылаем, Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков.
Песнь 5
Ирмос: Утренюем утреннюю глубоку, и вместо мира песнь принесем Владыце, и Христа узрим, Правды Солнце, всем жизнь возсияюща.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Безмерное Твое благоутробие адовыми узами содержимии зряще, к Свету идяху, Христе, веселыми ногами, Пасху хваляще вечную.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Приступим, свещеноснии, исходящу Христу из гроба яко Жениху, и спразднуим любопразднственными чинми Пасху Божию спасительную.
Богородичны: Просвещается Божественными лучами и живоносными Воскресения Сына Твоего, Богомати Пречистая, и радости исполняется благочестивых собрание.
Не разверзл еси врата девства в воплощении, гроба не разрушил еси печатей, Царю создания, тонудуже Воскресшаго Тя зрящи, Мати радовашеся.
Малая ектения; и возглас:
Яко святися и прославися пречестное и великолепое имя Твое, Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков.
Песнь 6
Ирмос: Снизшел еси в преисподняя земли и сокрушил еси вереи вечныя, содержащий связанный, Христе, и тридневен, яко от кита Иона, воскресл еси от гроба.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Сохранив цела знамения, Христе, воскресл еси от гроба, ключи Девы не вредивый в Рождестве Твоем, и отверзл еси нам райския двери.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Спасе мой, живое же и нежертвенное заколение, яко Бог, Сам Себе волею привед Отцу, совоскресил еси всероднаго Адама, воскрес от гроба.
Богородичны: Возведеся древле держимое смертию и тлением, Воплотившимся от Твоегопречистаго чрева, к нетленней и присносущнеи Жизни, Богородице Дево.
Сниде в преисподняя земли, в ложесна Твоя, Чистая, Сшедый, и Вселивыйся паче ума, и воздвиже с Собою Адама, воскрес от гроба.
Малая ектения; и возглас:
Тыбо еси Царь мира, и Спас душ наших, и Тебе славу возсылаем Отцу, и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков.
Кондак, глас 8:
Аще и во гроб снизшел еси, Безсмертне, но адову разрушил еси силу и воскресл еси яко Победитель, Христе Боже, женам мироносицам вещавый: радуйтеся, и Твоим апостолом мир даруяй, падшим подаяй воскресение.
Икос:
Еже прежде солнца Солнце, зашедшее иногда во гроб, предваришакоутру, ищущий яко дне мироносицы девы, и друга ко друзей вопияху: о другини, приидите, вонями помажем Тело Живоносное и погребенное, плоть Воскресившаго падшаго Адама, лежащую во гробе. Идем, потщимся, якоже волсви, и поклонимся, и принесем мира, яко дары, не в пеленах, но в плащанице Обвитому, и плачим, и возопиим: о Владыко, востани, падшим подаяй воскресение.
После этого поется трижды:
Воскресение Христово видевше, поклонимся Святому Господу Иисусу, Единому Безгрешному. Кресту Твоему покланяемся, Христе, и святое Вос-кресение Твое поем и славим: Ты бо еси Бог наш, разве Тебе иного не знаем, имя Твое именуем, приидите, вси вернии, поклонимся Святому Христову Воскресению: се бо прииде Крестом радость всему миру, всегда благословяще Господа, поем Воскресение Его: распятие бо претерпев, смертию смерть разруши.
Затем: Воскрес Иисус от гроба, якоже прорече, даде нам живот вечный и велию милость (трижды).
Песнь 7
Ирмос: Отроки от пещи избавивый, быв Человек, страждет, яко смертен, и страстию смертное в нетления облачит благолепие, Един Благословен отцев Бог и препрославлен.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Жены с миры богомудрыя в след Тебе течаху: Егоже, яко мертва, со слезами искаху, поклонишася радующияся Живому Богу, и Пасху тайную Твоим, Христе, учеником благовестиша.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Смерти празднуем умерщвление, адово разрушение, иного жития вечнаго начало, и играюще поем Виновнаго, Единаго Благословеннаго отцев Бога и Препрославленнаго.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Яко воистинну священная и всепразднственная сия спасительная нощь и светозарная, светоноснаго дне Востания сущи провозвестница, в нейже Безлетный Свет из гроба плотски всем возсия.
Богородичны: Умертвив Сын Твой смерть, Всенепорочная, днесь, всем смертным пребывающий живот во веки веков дарова, Един благословенный отцев Бог и препрославленный.
Всем царствуяй созданием, быв человек, вселися в Твою, Богоблагодатная, утробу, и распятие претерпев и смерть, воскресе боголепно, совоз-ставив нас яко всесилен.
Малая ектения; и возглас:
Буди держава Царствия Твоего благословенна и препрославленна, Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков.
Песнь 8
Ирмос: Сей нареченный и святый день, един суббот царь и господь, праздников Праздник, и Торжество есть торжеств, в оньже благословим Христа во веки.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Приидите, новаго винограда рождения, Божественнаго веселия, в нарочитом дни Воскресения, Царствия Христова приобщимся, поюще Его яко Бога во веки.
Припев: Христос воскресе из мертвых.
Возведи окрест очи твои, Сионе, и виждь, се бо приидоша к тебе, яко богосветлая светила, от запада, и севера, и моря, и востока чада твоя, в тебе Благословящая Христа во веки.
Троичен: Пресвятая Троице, Боже наш, слава Тебе.
Отче Вседержителю, и Слове, и Душе, треми соединяемое во Ипостасех Естество, Пресущественне и Пребожественне, в Тя крестихомся и Тя благословим во вся веки.
Богородичны: Прииде Тобою в мир Господь, Дево Богородице, и чрево адово расторг, смертным нам воскресение дарова: темже благословим Его во веки.
Всю низложив смерти державу Сын Твой, Дево, Своим Воскресением яко Бог крепкий совознесе нас и обожи: темже воспеваем Его во веки.
Малая ектения; и возглас:
Яко благословися имя Твое, и прославися Царство Твое, Отца, и Сына, и СвятагоДуха, ныне и присно, и во веки веков.
После 8-й песни канона диакон, держа свечу и кадило, возглашает на солее пред иконой Божией Матери припев: «Величит душа моя воскресшаго тридневно от гроба Христа Жизнодавца» и совершает каждение, приветствуя молящися: «Христос воскресе!»
Песнь 9
Ирмос: Светися, светися, Новый Иерусалиме: слава бо Господня на тебе возсия, ликуй ныне и веселися, Сио¬не, Ты же, Чистая, красуйся, Богородице, о востании Рождества Твоего.
О Божественнаго, о любезнаго, о сладчайшаго Твоего гласа! С нами бо неложно обещался еси быти до скончания века, Христе: Егоже, вернии, утверждение надежди имуще, радуемся.
О Пасха велия и священнейшая, Христе! О Мудросте, и Слове Божий, и Сило! подавай нам истее Тебе причащатися в невечернем дни Царствия Твоего.
Богородичны: Согласно, Дево, Тебе блажим вернии: радуйся, двере Господня, радуйся граде оду¬шевленный; радуйся, Еяже ради нам ныне возсия свет из Тебе Рожденнаго из мертвых воскресения.
Веселися и радуйся, Божественная двере Света: зашедый бо Иисус во гроб, возсия, просияв солнца светлее, и верныя вся озарив, Богорадованная Владычице.
На 9-й песни канона припев «Христос воскресе из мертвых» не поется, но к ирмосу и тропарям полагаются особые пасхальные припевы.
Далее приводится 9 песнь с припевами, так как она поется во время пасхального богослужения в самый день Пасхи.
1. Величит душа моя воскресшаго тридневно от гроба Христа Жизнодавца.

Редкие специальные молитвы

  1. Комментариев пока нет.
  1. Трекбеков пока нет.
Вы должны войти, чтобы оставлять комментарии.